A partir de divendres 1 de desembre, els vehicles més contaminants tindran prohibida la circulació a la major part dels carrers de Barcelona.

Els punts més importants a tenir en compte, seran aquests:

 

Quines restriccions i a quins vehicles afecta?

Afecta als vehicles de gasolina matriculats abans de l’any 2000 i als dièsel matriculats abans del 2006. També afecta a les furgonetes matriculades abans de la normativa Euro 1 (prèvies a 1994).

 

Quina es l’àrea d’afectació de les restriccions?

La zona de restricció de la circulació, es la zona compresa entre la Ronda de Dalt i la Ronda Litoral, es a dir pràcticament tota Barcelona i l’Hospitalet i part d’Esplugues, Cornellà i Sant Adrià de Besòs, que queden inclosos dins de les rondes. Més endavant les restriccions s’ampliaran progressivament fins a 40 municipis de l’àrea metropolitana.

 

Com es controlarà el compliment?

Per controlar el compliment, s’instal·larà, durant l’any 2019 un sistema de càmeres que permetran identificar les característiques dels vehicles segons la seva matrícula. Fins aquest moment la Guàrdia Urbana s’encarregarà de controlar el flux circulatori.

 

Hi haurà sancions?

L’ incompliment d’aquest protocol, comportarà una sanció de 100 € (50 € ens cas de “pronto pago”). El vehicle no s’immobilitzarà i podrà continuar la marxa, però s’exposa a un altra sanció si el tornen a detectar circulant.

 

Es veuran afectats els aparcaments públics?

L’Ajuntament penalitzarà amb 2 € de recàrrec als turismes no residents que aparquin a les zones verdes i blaves. Això afectarà a tots els vehicles, excepte als ECO i 0 emissions.

 

Que passa si no tenim la targeta identificativa de la DGT?

La targeta del distintiu ambiental, no es obligatòria, però es aconsellable a fi d’evitar identificacions per part de la Guàrdia Urbana. Grup Gestió pot tramitar l’obtenció de la targeta identificativa.

 

Hi hauran facilitats per deixar el vehicle al voltant de BCN?

L’àrea metropolitana de Barcelona està treballant en un sistema de “park & ride” que garanteixi que els que aparquin en els pàrkings de les estacions de ferrocarrils siguin usuaris del ferrocarril, evitant que aparquin els veïns de les poblacions. A partir de 2019 s’activarà una aplicació de mòbil que permetrà a l’usuari aparcar de manera gratuïta quan validi el bitllet.

 

Com rebrem la informació dels episodis d’alta contaminació?

La ciutadania rebrà la informació dels episodis d’alta contaminació 24 hores abans de que les autoritats implementin les mesures, i això es farà a través dels mitjans públics de comunicació. El transport públic s’assabentarà d’aquestes mesures 48 hores abans a efectes de poder preparar els dispositius necessaris.

Imprimir