1479371554_612406_1479371656_noticia_normal

El consum privat comença a repuntar significativament. Tot apunta a que, per segon any consecutiu, les vendes minoristes al conjunt de l’Estat augmentaran, i en el cas de l’any 2016, la pujada pot arribar a superar el 4%.

Davant aquesta conjuntura, encarant el final d’any i la campanya de Nadal, que serà clau per molts comerços a l’hora d’avaluar la realitat de la millora en el consum, hi ha una fita important per als comerciants, com és l’anomenat Black Friday, que teòricament correspon al proper divendres 25 de novembre, però que en la majoria d’establiments s’està aplicant durant aquesta mateixa setmana.

Es tracta d’una tradició molt vinculada als EUA, i la seva ubicació al calendari obeeix a raons purament econòmiques. És el dia després de la festa d’Acció de Gràcies, i significa el començament de la campanya nadalenca, amb importants descomptes. L’adjectiu “black” respon, segons alguns, a que és el punt d’inflexió que permet a molts negocis passar dels números vermells als negres; segons altres, el nom és degut al caos produït a la ciutat de Nova York  com a conseqüència de la voràgine de consum originada per l’esdeveniment.

Aquesta tradició comercial no va arribar a Espanya fins l’any 2010, precisament en un moment molt delicat des del punt de vista econòmic, amb la crisi econòmica i financera en plena expansió i les principals magnituds macroeconòmiques en caiguda lliure.

Avui ens trobem, a més del Black Friday, amb el Cyber Monday, que es centra en les compres on-line, allargant la campanya de compres massives també tot el cap de setmana comprés entre les dues dates.

Sigui com sigui, tot apunta a que aquesta tradició ha vingut per quedar-se, i del cert que ha resultat un bon ajut per als comerços, ja que apart d’incitar el consum, ha permès avançar el començament de la campanya de Nadal.

Imprimir